woensdag 12 januari 2011

Jan Heemskerk praatte Myrna Goossen uit de kleren voor cover fotoshoot

Jan Heemskerk was tevreden in 1998. Op tafel ligt het nieuwste nummer van zijn mannenblad waarvan Hilversum op zijn kop moet gaan staan: de voormalige presentatrice van de 5 Uur Show, Myrna Goossen, gaat uit de kleren. Het is het op een na laatste nummer dat onder hoofdredacteurschap van Heemskerk verschijnt. Volgende maand gaat hij met de vut. Hij kan dan nog net het vijftienjarige bestaan van de Nederlandse Playboy meemaken met de bekende presentatrice Myrna Goossen. Heemskerk kwam bij het blootblad na een lange carrière in de tijdschriftenwereld en was hoofdredacteur vanaf nummer één van het 'poldermodel' van het grote Amerikaanse blootblad.
Heemskerk is wel eens bij de legendarische grondlegger van het blad, Hugh Heffner, thuis geweest in de onwerkelijke setting van diens landgoed in Los Angeles. De immense villa met daarvoor een vijver met karpers en zwanen, waarboven Heffner een grot heeft laten bouwen, is bij kenners bekend van de foto's en films. Heffner liet zich graag met een aantal playmates naakt in die grot fotograferen. Sammy Davis en Dean Martin kwamen er de beest uithangen. Nu is het ook daar rustiger geworden.
Jan Heemskerk: “Heffner is in de zeventig, hij heeft een beroerte gehad en is getrouwd. Op dat landgoed lopen nu zijn kleine kinderen rond.” En op de kantoren van de Amerikaanse Pl@yboy ziet het er net zo sloom uit als op de burelen bij de VNU in Haarlem, verzekert hij.
Hij is vooral tevreden met het april-nummer, omdat er met Myrna Goossen beroemd bloot in staat. Sinds Jerney Kaagman in mei '83 het spits afbeet en naakt poseerde voor het blad zijn veel bekende Nederlandse vrouwen of ook wel eens oneerbiedig mokkels genoemd, gevolgd. In het best verkochte nummer aller tijden was dat Viola Holt. Het is allang geen taboe meer om voor Pl@yboy te poseren, het gaat eerder de andere kant op. Heemskerk: “Gelukkig wel, want niets verkoopt zo goed als beroemd bloot. Je kunt beter niet zo mooi bekend bloot hebben dan een bloedmooie onbekende naakte vrouw met grote borsten. Verslaggevers van andere bladen vragen tegenwoordig vaak al in hun interviews of vrouwen in het mannenblad willen. Marianne Timmer, Quinty Trustfull en Caroline Tensen willen niet, lees je dan. Naar aanleiding van de foto's van Myrna Goossen kun je in de Story al lezen dat Vivian Boelen ook op de cover wil. Dat is allemaal gratis publiciteit.”
Met die bekende modellen zoals Myrna Goossen onderhoudt Heemskerk de relatie zelf, hoewel hij nooit bij fotosessies is. Alles wordt zorgvuldig begeleid. Pl@yboy heeft een naam op te houden. “Veel vrouwen zeggen dat ze niet willen en na een tijd komt toch het moment dat ze 'ja' zeggen. Bettine Vriesekoop had ik het bijvoorbeeld al een keer of tien gevraagd, maar die begon altijd te lachen. Op een gegeven moment zag ik haar veranderen, heel zeker van zichzelf worden en heel volwassen. Op zo'n moment bel ik op en dan lukt het.”
“Er kunnen allerlei redenen zijn waarom vrouwen het doen. Geld alleen is niet genoeg bij bekende vrouwen zoals Myrna Goossen van KoffieMax, hoewel we sommigen heel veel betalen. Nee, ik zeg niet hoeveel. Je kunt het ook doen om de wereld te laten zien dat je mooi bent, niet bang bent, je ex te laten zien wat hij mist, om een statement te maken. Meestal horen we via een fotograaf wel wie wil.”
Er is niet veel veranderd in de smaak van de Nederlandse man de afgelopen vijftien jaar, vindt Heemskerk, en dus ook niet met de meisjes in het blad. De mode is grillig, maar daaronder blijft het hetzelfde. De Hollandse man houdt van een leuke frisse meid als Myrna Goossen, niet te mager en spannend gefotografeerd, zodat hij er bij weg kan dromen. Maar in ieder nummer staan naast de Nederlandse playmates ook de Amerikaanse.
“We hebben vanaf het begin een combinatie gehad van internationale elementen, zowel in de foto's als in de tekst. We nemen Amerikaanse foto's over. Dat moet wel, want anders wordt het te duur. Maar wij zijn wat moderner. De Amerikaanse modellen zijn bijna altijd blond, siliconen borsten en stevig en worden al heel lang op dezelfde manier gefotografeerd, vaak met van die kanten niemendalletjes en BH's aan. De cupmaat kan ons minder schelen en een Nederlandse fotograaf zal het niet meer in zijn hoofd halen een model zoiets van kant of jarratellen aan te trekken. Amerikanen wel. Die drijven nog steeds op de Heffner-koers. In ieder land heeft de eigen editie een eigen inbreng. De Duitse Playboy is nogal stijf, met heel strakke fotografie en bodypaint, in de Braziliaanse zie je enorm veel soapsterren met grote cupmaten en in de Japanse of Chinese zie je zelden lokale meisjes.”
Zelf zag Heemskerk zijn eerste blootfoto in de Amerikaanse editie van het mannenblad. Bloot was toen nog sensationeel. Tegenwoordig doet dit soort naaktfotografie weinig stof meer opwaaien. Op televisie is immers veel meer te zien en menige ouder ziet opgroeiende kinderen liever in Pl@yboy dan naar het programma 'Sex voor de Buch' kijken, waarin iemand bloot in een bad van vla met bruine bonen gaat liggen, of aan het modderworstelen is in de klei. Heemskerk: “Vreselijk programma. Met de mensen die daarin optreden is iets mis.”
In het verleden kende zijn mannnenblad wel de nodige affaires. Heemskerk: “Vooral uit streng-christelijke hoek krijgen we nog steeds wel kritiek. Mensen als Andries Knevel, of vroeger Dorenbos, doen alsof wij verantwoordelijk zijn voor de zedenverwildering ofzo. Ik hou er niet van als dat soort stof opwaait. Ik hou van het stof dat opwaait als we een bekende vrouw zoals Myrna Goossen hebben of een goed interview. Maar af en toe duikt er weer een op. Naar aanleiding van een fotoreportage over de Elfstedentocht, waarbij in iedere plaats een meisje poseerde bij een bekende plek uit de tocht, riep de burgemeester van Dokkum op de modellen in het water te gooien. Hij vond de reportage vreselijk.”
Maar het woord lustobject heeft Heemskerk lang niet meer gehoord, eigenlijk sinds de dochters van Gert en Hermien poseerden en dat is jaren geleden. Mijn neefje Koen en zijn geile vriendjes moeten het blad ook willen kopen. Helemaal in het begin van het bestaan van de Nederlandse editie haalde een groep feministen wel eens een stapel Pl@yboys uit de schappen en gooide die in de gracht. Heemskerk: “Tegenwoordig hoor je niets meer uit die hoek. Er zijn ook wel ergere dingen die vrouwen schaden om je druk over te maken. Cisca Dresselhuys liet zich door ons interviewen, Annemarie Grewel en Renate Dorrestein, heel sportief. Wij zetten ook niemand het mes op de keel om voor ons te poseren. We gebruiken vrouwen zoals Myrna Goossen om een fotoreportage te maken en zij gebruiken ons ook ergens voor en dat is vaak iets anders dan geld. Voor het bloot hoef je Playboy ook helemaal niet te kopen. Een blad als Hustler is veel meer recht voor zijn raap.”
Dat maakt de toekomst van het blad ook onzeker.

1 opmerking:

  1. zal je mee gstraft worden, wat een lekker ding

    BeantwoordenVerwijderen